Kuvien optimointi verkkosivuilla: Löydy Googlesta nopeammin ja korkeammalta

Vieraskynä - Mika Vaasala - Digitekoja.fi

Kuvien optimointi on tärkeä osa hakukoneoptimointia (SEO). Hyvin optimoidut kuvat parantavat verkkosivuston näkyvyyttä hakukoneissa ja auttavat sivuja latautumaan nopeammin. Tässä oppaassa käymme läpi, miten hakukoneet tulkitsevat ja indeksoivat kuvia, sekä parhaat käytännöt kuvien optimointiin.

Kuvien optimoinnin tärkeys hakukoneoptimoinnissa

Kuvat ovat tärkeä osa verkkosivuja, mutta niiden optimointi hakukoneita varten jää helposti huomiotta. Hakukoneet eivät pysty tulkitsemaan kuvia samalla tavalla kuin ihmisen silmä, joten niiden avulla hakukone ei voida tulkita sivun sisältöä. Sen sijaan hakukoneet luottavat kuvien metadataan, jotta voivat ymmärtää, mikä kuvassa on tai tapahtuu.

Punainen paloauto New Yorkin kadulla kääntymässä risteyksestä

Kuva: Petteri Löppönen

Hyvin optimoidut kuvat auttavat hakukoneita ymmärtämään sivun sisältöä ja parantavat siten sivuston näkyvyyttä hakutuloksissa. Kuvien optimointi edistää lisäksi sivujen nopeaa latautumista ja käyttäjäkokemusta, mikä on yksi Googlen hakukoneen tärkeimmistä ranking-tekijöistä.

Kuvien tulkitseminen ja indeksointi hakukoneissa

Hakukoneet eivät siis pysty tulkitsemaan kuvia samalla tavalla kuin ihmiset, joten ne luottavat kuvien metadataan ymmärtääkseen niiden sisällön. Tärkein osa kuvan metadataa on alt-teksti. Alt-teksti kertoo hakukoneille, mitä kuvassa näkyy, ja auttaa niitä ymmärtämään kuvan sisältöä. On tärkeää valita kuvaan sopiva alt-teksti, joka kuvaa kuvan sisältöä mahdollisimman tarkasti.

Turisteja ottamassa selfieitä lautan kannella New Yorkin edustalla

Kuva: Petteri Löppönen

Vinkki: Kirjoita kuvan alt-teksti, kuten kertoisit kuvasta täysin sokealle. Älä kirjoita mitään sellaista, jota kuvassa ei ole tai mikä on ristiriidassa kuvan kanssa.

Kuvatekstit voivat myös tarjota lisätietoa kuvan sisällöstä ja auttaa hakukoneita ymmärtämään kuvan kontekstia. Kuvatekstit eivät kuitenkaan vaikuta suoraan hakukoneiden rankingiin, mutta ne voivat parantaa sivuston käyttäjäkokemusta ja auttaa kävijöitä ymmärtämään kuvan merkityksen.

Kuvien tiedostolla on myös nimi, mutta sen ei tarvitse kuvat kuvaa. Toisin sanoen kuvan tiedoston nimi mahdollistaa esimerkiksi tärkeiden avainsanojen käytön, vaikka kuva ei itsessään liittyisi avainsanaan millään tavalla. Tällä toimenpiteellä voi olla juuri sopivasti merkitystä siihen, miten hakukone tulkitsee verkkosivun sisältöä ja osuvuutta kyseisen avainsanan kohdalla.

Oikean tiedostomuodon valitseminen kuville

Kuvien tiedostomuodolla voi olla suuri vaikutus niiden latautumisnopeuteen ja sivuston suorituskykyyn. Yleisimmät tiedostomuodot ovat jpeg, png tai vaikka gif, joka soveltuu hyvin vaikka pienimuotoisten animaatioiden esittämiseen. Nämä tiedostomuodot ovat siis yleisesti hyviä valintoja valokuvien tallentamiseen, mutta voivat olla latausnopeuden suhteen hieman raskaita käytettäväksi verkkosivulla.

Suurikokoiset kuvatiedostot nimittäin hidastavat verkkosivujen latautumista ja voivat huonontaa käyttäjäkokemusta, jolla on suuri merkitys löydettävyyteen Googlen hakutuloksissa. On siis erittäin tärkeää optimoida kuvatiedostojen koko niin pieneksi kuin mahdollista, mutta säilyttäen kuitenkin niiden laatu niin hyvänä, kuin mahdollista.

Erinomainen vaihtoehto tiedostomuodoksi verkkosivujen kuvissa on WebP. Kyseessä on siis Googlen julkaisema tiedostomuoto, jonka yksikertaisena tarkoituksena on nopeuttaa verkkosivujen latausaikoja. Tiedostomuodon muuttaminen on usein melko mutkatonta oikeilla työkaluilla, mutta onneksi saatavilla on myös ilmaisia ja käteviä online-työkaluja. Etsi itsellesi sopiva kuvatiedoston muuntotyökalu Googlesta vaikka hakusanalla ”jpeg to webp”.

Mies ottamassa kuvaa kännykällä ja toinen mies hänen takanaan pyörän kanssa laittamassa kypärää päähänsä Coney Islandilla New Yorkissa

Kuva: Petteri Löppönen

Ilmaisten kuvapankkien kuvien käyttö verkkosivustolla

Omien kuvien käyttö on yleisesti suositeltavaa, mutta se ei kuitenkaan ole aina mahdollista. Tällöin ratkaisua voi etsiä, vaikka ilmaisista kuvapankeista. Kuvapankit tarjoavat usein laajan valikoiman korkealaatuisia kuvia, joita voit käyttää vapaasti verkkosivuillasi.

Kuvapankkien kuvien käytössä on kuitenkin riskinsä. Koska kuvapankkikuvien käyttö voi olla houkuttelevaa, niin muista aina varmistaa, että kuvat ovat varmasti vapaasti käytettävissä verkkosivuillasi. Kuvapankkien kuvista puuttuu myös niiden ainutlaatuisuus, joka on yleisesti erityisen tärkeää brändin uskottavuuden ja luotettavuuden kannalta.

Koristeellinen ja täydentävä kuvapankkikuvien käyttö voi olla perustelua. Tällöin kannattaa käyttää yleisesti hyviä ja luotettavia kuvapankkeja kuten Pexels, Pixabay, Freepik ja Unsplash, sekä Canva, joka erinomainen vaihtoehto kuvien muokkaukseen.

Tummahiuksinen nainen vaalea takki päällä valkoisen harson alla kuvattuna alaviistosta.

Kuva: Canva

Turvallisin ja varmin keino on kuitenkin käyttää valokuvauksen ammattilaista, koska silloin kuvat ovat varmasti ainutlaatuisia, eikä niiden kopiota löydy toisaalta. Kopioitu ja toistuva sisältö on aina negatiivinen asia, kun puhutaan löydettävyydestä hakukoneissa.

Kuvien optimoinnin seuranta ja vaikutusten mittaaminen

Kuvien optimointi vaikuttaa siis suoraan verkkosivujen löydettävyyteen hakukoneissa sekä niiden latautumisnopeuteen. Mikäli teet verkkosivuillasi muutoksia kuvien suhteen, niin muista myös seurata ja mitata kuvien optimoinnin vaikutuksia.

Verkkosivujen löydettävyyden kehitystä voit seurata esimerkiksi Google Search Console- työkalulla ja latausnopeuden kehitystä Googlen PageSpeed Insights -työkalulla.

Johtopäätökset

Kuvien optimointi on tärkeä osa hakukoneoptimointia ja sivuston suorituskyvyn parantamista. Hyvin optimoidut kuvat parantavat verkkosivuston löydettävyytta hakutuloksissa ja auttavat sivuja latautumaan nopeammin.

Valitse oikea tiedostomuoto kuville, optimoi kuvien tiedostokoot, lisää sopivat alt-tekstit, kuvatekstit ja tiedostojen nimet sekä käytä tarvittaessa ilmaisia kuvapankkikuvia, ja seuraa optimoinnin vaikutuksia. Näillä käytännöillä voit parantaa verkkosivujesi löydettävyyttä hakukoneissa ja tarjota samalla paremman käyttäjäkokemuksen kävijöille.

Blogiartikkelin kirjoittaja:

Mika Vaasala on markkinoinnin asiantuntija ja yrittäjä Digitekoja Oy:ssä, sekä tuntiopettaja Jyväskylän Ammattikorkeakoulussa. Voit verkostoitua Mikan kanssa kätevästi myös LinkedInissä.

Mika Vaasala

Mika Vaasala on digimarkkinointiin erikoistuneen Digitekoja Oy:n yrittäjä, ja hän myös opettaa digimarkkinointia Jyväskylän Ammattikorkeakoulussa.

https://www.digitekoja.fi/
Edellinen
Edellinen

5 vinkkiä kotisivujen uudistamiseen

Seuraava
Seuraava

Referenssikuvia Laptille hirsikerrostalosta